Mitä tulee tietää hybridiauton lataamisesta?

Voit ladata hybridiautoa kotona kytkemällä auton kannettavalla latauslaitteella normaaliin maadoitettuun pistorasiaan, lämmitystolppaan tai nopeamman latauksen mahdollistavaan voimavirtalataukseen tai latausasemaan. Lämmitystolpasta tai normaalista maadoitetusta pistorasiasta ladatessa on hyvä selvittää ensin kestävätkö ne auton lataamista ja tarvittaessa käyttää sähkömiestä. 

Ladattavan hybridiauton lataamiseen nopeuteen vaikuttavat monet tekijät: akun koko, kulutettu energia, latauspisteen teho ja auton sisälaturin kapasiteetti. Latauksen tehoa mitataan kilowatteina (kW). Yleisesti kotona tapahtuvaan lataamiseen käytetään joko hidasta (~1,8 kW) nopeutta tai normaalia (~7-22kW) nopeutta. 

Miksi hybridiautoa kannattaa ladata?

Taloudellisuus

Hybridiauton suurin etu on ajamisen edullisuus. Sähkölla ajaminen on selvästi edullisempaa verrattuna bensiini- tai dieselajoon.
Hybridiauto tulee sitä edullisemmaksi, mitä enemmän sähköllä ajetaan.

Ympäristöystävällisyys

Hybridiauton lataaminen edesauttaa myös ympäristöä. Sähköllä ajaminen on äänetöntä, mikä vaikuttaa erityisesti melutasoihin.  Taajama-alueella auton hiukkaspäästöt ovat huomattavasti pienemmät sähköllä ajaessa.

Yhdistää polttomoottori- ja sähköauton edut

Hybridiauto optimoi automaattisesti ajon siten, että se kuluttaa mahdollisimman vähän polttoainetta, sillä sähköllä ajaminen on huomattavasti taloudellisempaa.

Hitaammilla latureilla hybridiauto saadaan ladattua täyteen noin viidessä tunnissa. Tähän tarkoitetut latauslaitteet sopivat parhaiten yön yli lataamiseen tai työpäivän aikana tapahtuvaan lataamiseen. Nämä laturit mahdollistavat usein latauksen ajastamisen, millä voidaan hyödyntää edullista yösähköä. Normaalit latauslaitteet voivat ladata auton täyteen kolmessa tai neljässä tunnissa. Ladattavan hybridiauton akuston ollessa pieni, se ei tarvitse täyssähköautoille suunniteltua erittäin nopeaa latausta. Erittäin nopealla latauksella tarkoitetaan ns. DC-pikalatausta, jossa käytetään useimmiten CCS tyyppistä liitintä. 

Tavallisessa hybridiautossa auton polttomoottori pyörittää generaattoria, mikä lataa auton akkua ajon aikana. Akkua ladataan myös jarrutuksissa keräämällä ylimääräinen liike-energia akkuun talteen. Näitä autoja kutsutaan itselataaviksi 

hybrideiksi. Plugin-hybridi toimii samoin ja tämän lisäksi auto voidaan kytkeä latauskaapelin avulla latausasemaan tai pistorasiaan auton ollessa pysäköitynä. 

tim-meyer-8Y4u7xZvILM-unsplash

Latauslaitteet & Lisätarvikkeet

eLOAD Storesta tai jälleenmyyjiltämme